De basis van timebanking is dat je hulp biedt of vraagt op basis van vertrouwen en dat je die hulp ruilt tegen uren in plaats van tegen geld. Dit principe is al eeuwen oud. Meer kun je daarover lezen op medium.com (https://medium.com/timerepublik/the-comprehensive-history-of-timebanking-and-how-its-ready-to-spur-a-great-awakening-916b8963270b ). 

Iets doen zonder daarvoor geld te verwachten is de basis van veel dingen: vrijwilligerswerk, vriendschap, zelfwerkzaamheid bij een vereniging, maar ook timebanking.
Waar timebanking in verschilt – en dit is cruciaal – is dat het werk dat je doet een echte, tastbare betaling oplevert – opgespaarde tijd die je kunt gebruiken om hulp te krijgen die jij weer goed kunt gebruiken.


De basis van een tijdbank. 
Simpel gezegd is het een manier om de meeste diensten (maar soms ook goederen) uit te wisselen met behulp van tijd in plaats van geld.

De "preciezen" en de "rekkelijken"

De precieze timebank organisaties houden strak vast aan het ruilen van uren. Dat heeft twee nadelen:

  1. Je kunt geen produkten ruilen.
  2. Het ene uur arbeid is in werkelijkheid niet altijd gelijk aan het andere uur arbeid.

 Om deze nadelen te omzeilen, staan de meeste ruilorganisaties toe dat deelnemers zélf bepalen wat een produkt of dienst waard is, en is de waardering in uren meer een richtlijn dan een voorschrift. Dat is de meer “rekkelijke” vorm van timebanking. Ook bij TimeBankArnhem laten we de waardering van een ruil aan de deelnemers zelf over.

Doorontwikkeling van Timebanking systemen

In het verleden zijn vele timebanking systemene (of andere ruilsystemen tussen particulieren zoals de LETS), succesvol gestart. maar na 3 tot 5 jaar bleven de deelnemers met populaire diensten zitten met bergen tijdbankeenheden of LETS, en andere deelnemers kwamen “rood” te staan. Hierdoor stagneerde op een gegeven moment de ruilhandel.

Meerdere LETS systemen hebben zich doorontwikkeld naar complementaire geldsystemen naast de Euro en de Dollar. Hierdoor werd het ook voor winkels en bedrijven aantrekkelijk om deel te nemen. Het aantal bestedingsmogelijkheden nam enorm toe omdat naast de geldketen een omgekeerde goederen/diensten keten werd gerealiseeerd, waardoor het geld langer (lokaal) bleef circuleren. Arnhems Hert is daarvan in onze omgeving een goed voorbeeld, en in Nederland hebben meerdere lokale geldsystemen zich verenigd in de United Economy beweging.

Primeur!

Zoals we al eerder zagen, heeft het timebanking systeem in de loop der tijd een doorontwikkeling meegemaakt. Daar voegt Arnhems Hert met TimebankArnhem nu een andere doorontwikkeling als primeur aan toe: Het betrekken van maatschappelijke organisaties als deelnemers van Timebanking.

Maatschappelijke organisaties bieden meerwaarde aan de lokale samenleving. Vaak hebben zij echter een tekort aan vrijwilligers.

TimebankArnhem schiet deze maatschappelijke organisaties te hulp. Op basis van hun maatschappelijke bijdrage kunnen zij daarvoor bij de TimebankArnhem organisatie een “subsidie” aanvragen in de vorm van een TimeBankArnhem saldo.

Daarmee kunnen zij vrijwilligers belonen die voor hen vrijwilligerswerk verrichten. Voor meer informatie hierover, neem contact op met manager (en dan een @ teken) timebankarnhem.nl 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.